Denne opskrift er nem, unik og går fantastisk til enormt mange retter. Chili-aiolien kan snildt holde sig 3 uger på køl. Jeg har altid en sprøjteflaske stående i køleskabet, som jeg flere gange ugentligt bruger til f.eks. en god steak sandwich, sushi, pizza, pommes frites – og alt andet der har været i en friture. Jeg kan skrive under på at denne chili-aioli tager et hvert tømmermænds måltid til the next level! 

Du kan også holde dig til kun at lave chili-tomat puréen, som er et fantastisk alternativ til den normale chili man får til kebaben hos dit lokale pizzaria.

Ingredienser

12 personer

  • 1 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 hele chili
  • 5 stilke frisk timian
  • 1 spsk røget paprika
  • 50 g soltørret tomater
  • 120 g tomat puré
  • ½ dl olivenolie
  • 1 dl æggeblomme
  • 750 ml solsikkeolie (eller anden neutral olie)
  • 1 citron

Fremgangsmåde

30 minutter

  1. Varm pande med olivenolie. 
  2. Pil og snit løg og hvidløg groft. Steg af på panden.
  3. Del chilien på midten og tag de fleste kerner ud (med mindre du vil have den ekstra stærk!) steg derefter af på panden med løg og hvidløg.
  4. Tilføj timian, paprika, soltørret tomater, salt og peber. Skru panden ned på medium varme.
  5. Tilføj tomatpuréen og steg af til den er opløst og ikke er klumpet.
  6. Put alt fra panden over i blenderen. Blend på høj styrke i 2-3 minutter med ½ dl olivenolie. Stil derefter chili massen til side og lad den køle ned til stuetemperatur.
  7. Put æggeblomme i røremaskinen og pisk på højt niveau i ca. 3-5 minutter indtil luftig. 
  8. Skru røremaskinen ned til medium styrke og start med at tilføj en lille smule olie. Når du kan se mayonnaisen begynder at forme sig, tilføjes resten af olien stille og roligt over ca. 3-5 minutter.
  9. Nu har du en helt neutral mayonnaise. Skru røremaskinen ned på medium-lav styrke og pres citronen samt tilføj chili-tomat blandingen nænsomt.