Her er mit take på en ægte dansk klassiker. En nem og lækker opskrift på perfekte flødekartofler med et dejligt stykke rosastegt oksekød. Det vigtigste ved en god gang flødekartofler er saucen. Det er så nemt at lave en fantastisk sauce frem for “bare” at hælde fløde udover kartoflerne, som de fleste gør. Du vil ikke fortryde de ekstra 10 minutter det tager, da det løfter hele retten helt enormt.

Husk at lade flødekartoflerne stå og trække i minimum 5-10 minutter efter de har været i ovnen. Jeg bruger i denne video oksemørbrad, men ALT rosastegt kød går hånd i hånd med flødekartofler. Brug f.eks. kalveculotte, svinemørbrad eller et par gode ribeye bøffer.

Ingredienser

4 personer

  • 5 store bagekartofler
  • 1 stor porre
  • 1 løg
  • 150 g smør
  • 4 fed hvidløg
  • ½ revet muskatnød
  • 8 spsk hvedemel
  • ½ L sødmælk
  • ½ L piskefløde 38%
  • 1 citron
  • 75 g revet parmesan ost
  • 2 spsk dijon sennep
  • 1 pose revet mozzarella (250 g)
  • 600 g oksemørbrad
  • Smør og hvidløg til stegning

Fremgangsmåde

75 minutter

  1. Skræl kartoflerne og stil til side. Snit porre og løg groft og stil til side.
  2. Smelt smør i en bred gryde. Tilsæt salt, peber, revet/presset hvidløg og muskatnød.
  3. Tilsæt hvedemel og pisk til en cremet konsistens. Tilsæt sødmælk lidt efter lidt mens der piskes. Tilsæt nu fløden mens der fortsat piskes.
  4. Sluk for blusset og tilsæt parmesan, saften fra en citron og dijon. Pisk indtil parmesanen er opløst.
  5. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  6. Snit kartoflerne fint! Max 3-4 mm. tykkelse. 
  7. Tag et ildfast fad frem og smør det med fedtstof. Begynd nu at bygge flødekartoflerne med kartofler, løg, porre og sauce. Lav 2-3 lag. Se video ovenfor for bedste resultat.
  8. Bag i ovnen i 30 minutter på 180 grader varmluft.
  9. Brun kødet af på pande med salt, peber, smør og hvidløg.
  10. Tag flødekartoflerne ud af ovnen. Drys revet mozzarella udover. Bag i ovnen på 200 grader i 30 minutter.
  11. Steg kødet i ovnen i ca. 10-15 minutter (kernetemperatur 44 og hvile til 52 for medium rare)