En fantastisk nem, smagfuld og lækker puré. Passer perfekt til julebordet og går godt sammen med både til and og gris. Jeg bruger blandt andet denne puré til mit langtidstilberedte svinebryst inde på restauranten (se opskrift + video her på siden). Puréen kan sagtens holde sig 3-4 dage på køl og kan derfor snildt laves dagen før.

Hokkaido græskar koster ca. 15-30 kr. pr. stk og kan købes i sæsonen fra august-december. Du kan sagtens bruge andre typer græskar end Hokkaido, men vær meget opmærksom på, at mængden af stivelse i græskaret variere meget mellem de forskellige sorter. Dvs. at du skal bruge en del mere fløde for at gøre puréen blød, hvis du bruger en græskar sort med højere stivelsesindhold end Hokkaido græskaret.

Ingredienser

6 personer

  • 1 stort hokkaido græskar
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 bdt forårsløg
  • 3 stilke rosmarin
  • 3 spsk. flydende honning (mørk sirup kan også bruges)
  • ½ L fløde 38 %
  • 1 bdt persille

Fremgangsmåde

50 minutter

  1. Skær enderne af græskaret, så det er nemmere at skrælle. Derefter skæres alt skræl fra.
  2. Skær græskaret i kvarte og tag kerner og indmad ud(evt. gem kernerne - de kan saltes og ristes og bruges til f.eks. topping til en salat eller suppe). Skær det resterende græskar i jævne stykker og put det i en skål.
  3. Pil og knus hvidløg med en kniv og smid det i skålen.
  4. Skær den hvide del af forårsløgene fra og put det i skålen - gem den grønne del til senere. Pil også rosmarin og tilføj til skålen.
  5. Tilføj 2 spsk. flydende honning, olivenolie og salt og peber. 
  6. Ryst alt i skålen sammen og put i et ildfast fad.
  7. Bag i ovnen i ca. 35 minutter på 180 grader varmluft.
  8. Varm en gryde op på medium varme. Tag fadet ud af ovnen og put i gryden, og skru derefter blusset op på fuld styrke.
  9. Tilføj fløde, 1 spsk. flydende honning, persille og toppene af forårsløgene i gryden.
  10. Så snart det begynder at koge, hældes det hele i en blender/thermomix. 
  11. Blend indtil blød og lækker puré! Se anretningstips i videoen ovenfor.