Min rødbede gravad laks tager altid kegler. Den har nogle super flotte farver og smager fantastisk! I denne udgave har jeg lavet den lidt mere julet end normalt og tilføjet rosmarin og blodappelsin. Du kan selv freestyle med andre ingredienser. Så længe du har syre, salt og sukker med, er der helt frie tøjler!

Den gravade laks er dejligt nem og praktisk. Den skal laves dagen før og kan sagtens fryses (husk at wrappe tæt i madfilm). Opskriften kan nemt varieres, så den passer bedre til den årstid eller det middagsarrangement du vil have. Jeg serverer normalt laksen med sprødt rugbrød og en fed creme fraiche. Velbekommen!

Ingredienser

4-8 personer

  • 1 side laks (1,8-2,2 kilo)
  • 4 rødbeder
  • 40 g peberrod
  • 1 citron
  • ½ blodappelsin (normal appelsin kan også bruges)
  • 1-2 kviste rosmarin
  • 1 bdt. dild
  • 400 g groft salt
  • 1 kg brun farin

Fremgangsmåde

30 minutter

  1. LAKS: brug din kniv til at skrabe slim og væske af laksesiden. Mærk grundigt efter om der er nogle ben. Hvis der findes ben tages de ud med fingrene eller en pincet.
  2. Derefter fileteres skindet fra, og laksen skæres i tre lige store stykker.
  3. GRAVNING: riv rødbede og peberrod groft i en skål.
  4. Vask citron og blodappelsin grundigt. Skær i små tern og tilføj til skålen.
  5. Snit rosmarin og dild groft og tilføj til skålen.
  6. Tilføj nu salt og brun farin til skålen og ælt sammen indtil du har en let og væskende masse.
  7. Læg et tyndt lag af gravnings-mixen i et fad. Fordel herefter laksen og dæk af endnu et lag.
  8. Lad den stå på køl i 12-48 timer.