Jordskokkesuppe smager bare fantastisk. Så enkelt er det. I denne opskrift viser jeg, hvordan du laver en perfekt, fed og cremet jordskokkesuppe, med 3 forskellige slags tilbehør.

Man kan stort set kun få jordskokker i Danmark når det er sæson fra november-marts. Det er den absolut mest tidskrævende rodfrugt at skrælle – men også (efter min mening) den absolut mest smagfulde og unikke rodfrugt – så det er klart tiden værd!

Ingredienser

6 personer

  • SUPPE
  • 2 kg. jordskokker (så store som muligt)
  • 3 skalotteløg
  • 2 porrer 
  • 1 helt hvidløg
  • 100 g smør
  • 3 dl hvidvin
  • 1 bdt timian
  • ½ l fløde 38 %
  • ½ dl flydende koncentreret grøntsagsfond (eller 2-3 fond terninger)
  • 100 g. parmesanost
  • 2 æggeblommer (valgfrit)
  • ½ citron til at smage til med
  • Sort peber, friskkværnet
 
  • JORDSKOKKECHIPS
  • 4 runde jordskokker
  • 1 L fritureolie eller solsikkeolie
  • Termometer (valgfrit)
  • Mandolinjern (valgfrit)
 
  • RØRT PERSILLE-CREME FRAICHE
  • 2 spsk. god olivenolie
  • 1 bdt. bredbladet persille
  • ½ citron
  • 2 dl fed creme fraiche
 
  • BACON OG KANTARELLER
  • 100 g bacon/pancetta
  • 100 g kantareller
  • 50 g frisk purløg

Fremgangsmåde

60 minutter

  1. SUPPE: varm gryde med lidt olivenolie.
  2. Snit løg groft og svits af med lidt peber i gryden på medium varme.
  3. Rens og snit porrer groft. Pil hvidløg og snit groft. Tilsæt i gryden. Når det er svitset af, tilsættes ca. 100 g smør i gryden.
  4. Skræl jordskokkerne og skær i mindre jævne stykker og tilsæt i gryden.(husk at tag 2-3 flotte jordskokker til side til chips, hvis du skal lave dem)
  5. “deglaze” gryden med 3 dl hvidvin, skru op på max og lad alkoholen koge ud af hvidvinen.
  6. Læg nænsomt timian bundtet i gryden (se tips i videoen ovenfor)
  7. Når alkoholen er fordampet tilsættes piskefløden. Skru ned på lav-medium varme og lad suppen simre i ca. 30 minutter.
  8. Tag timian bundtet fra og sluk for varmen. Tilsæt friskrevet parmesan og grøntsagsfond.
  9. Hæld 1 dl væske fra, så du senere kan justere suppens tykkelse. Blend suppen på høj styrke indtil blød og luftig.
  10. Smag til med citron, salt og peber.
  11. Giv suppen endnu et skud i blenderen på høj styrke og tilsæt æggeblommerne (hvis du bruger æggeblomme-tricket, SKAL suppen spises samme dag. Hvis du køler suppen ned efter æggeblommen er blendet i, bliver suppen ekstrem tyk!)
  1. JORDSKOKKECHIPS Skær jordskokkerne tyndt på mandolinjern. Alternativt skæres de tyndt med kniv.
  2. Læg jordskokkerne i koldt vand i 10 minutter.
  3. Varm olien til ca. 175 grader.
  4. Tør jordskokke skiverne med rent viskestykke eller køkkenrulle. 
  5. Fritér jordskokke skiverne indtil olien stopper med at boble.
  6. Tag chipsene op fra olien med hulske og fordel på rent viskestykke eller køkkenrulle.
  7. Drys med salt og vent et par minutter. Så er der sprøde chips!
  1. RØRT PERSILLE-CREME FRAICHE Put olivenolie, persille og citron i blender. Blend på max indtil puréret.
  2. Skru ned på lav styrke og tilsæt ca. 1 spsk. creme fraiche.
  3. Tilsæt resten af creme fraichen. Smag til med salt og peber. (pas på du ikke blender for lang tid og på for høj styrke, når creme fraichen er tilsat, da den nemt kan skille!)
  1. BACON OG KANTARELLER Rens og halver kantareller
  2. Snit bacon/pancetta groft
  3. Steg på medium-høj varme i lidt fedtstof indtil, indtil bacon er sprød og kantarellerne er gyldne. Krydres med peber.
  4. Hæld fedtet fra panden. Snit purløg fint og tilsæt på panden i ca. 1 min.
  5. Tag kantareller og bacon/pancetta af panden, læg på køkkenrulle og giv det lidt salt. Så er det klar til at blive serveret!