Flødekartofler og oksemørbrad

maj 12, 2021

er er mit take på en ægte dansk klassiker. En nem og lækker opskrift på perfekte flødekartofler med et dejligt stykke rosastegt oksekød. Det vigtigste ved en god gang flødekartofler er saucen. Det er så nemt at lave en fantastisk sauce frem for “bare” at hælde fløde udover kartoflerne, som de fleste gør. Du vil ikke fortryde de ekstra 10 minutter det tager, da det løfter hele retten helt enormt.

Flødekartofler og oksemørbrad

5 from 1 vote
Recipe by Jacob Jørgsholm Course: Flødekartofler og oksemørbradCuisine: Hovedret
Personer

4

Personer
Tilberedning

1

hour 

15

minutes
Samlet tid

1

hour 

15

minutes

Husk at lade flødekartoflerne stå og trække i minimum 5-10 minutter efter de har været i ovnen. Jeg bruger i denne video oksemørbrad, men ALT rosastegt kød går hånd i hånd med flødekartofler. Brug f.eks. kalveculotte, svinemørbrad eller et par gode ribeye bøffer.

Ingredienser

  • 5 store bagekartofler

  • 1 stor porre

  • 1 stk løg

  • 150 g smør

  • 4 fed hvidløg

  • 0.5 revet muskatnød

  • 8 spsk hvedemel

  • 0.5 l sødmælk

  • 0.5 l piskefløde (38%)

  • 1 stk citron

  • 75 g revet parmesan ost

  • 2 spsk dijon sennep

  • 250 g revet mozzarella

  • 600 g oksemørbrad

  • smør og hvidløg til stegning

Vejledning

  • Skræl kartoflerne og stil til side. Snit porre og løg groft og stil til side.
  • Smelt smør i en bred gryde. Tilsæt salt, peber, revet/presset hvidløg og muskatnød.
  • Tilsæt hvedemel og pisk til en cremet konsistens. Tilsæt sødmælk lidt efter lidt mens der piskes. Tilsæt nu fløden mens der fortsat piskes.
  • Sluk for blusset og tilsæt parmesan, saften fra en citron og dijon. Pisk indtil parmesanen er opløst.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Snit kartoflerne fint! Max 3-4 mm. tykkelse. 
  • Tag et ildfast fad frem og smør det med fedtstof. Begynd nu at bygge flødekartoflerne med kartofler, løg, porre og sauce. Lav 2-3 lag. Se video ovenfor for bedste resultat.
  • Bag i ovnen i 30 minutter på 180 grader varmluft.
  • Brun kødet af på pande med salt, peber, smør og hvidløg.
  • Tag flødekartoflerne ud af ovnen. Drys revet mozzarella udover. Bag i ovnen på 200 grader i 30 minutter.
  • Steg kødet i ovnen i ca. 10-15 minutter (kernetemperatur 44 og hvile til 52 for medium rare)

Video

Har du prøvet denne opskrift? Tag et billede og tag @jacob_jorgsholm på instagram


Jacob Jørgsholm

Ejer af Feed Bistro på Vesterbro. Selvlært kok og køkkenchef med 10+ års erfaring i at drive cateringvirksomhed og restaurant. Derudover har jeg arbejdet på en række restauranter i Australien og Canada – og er nu klar til at videregive alt, hvad jeg har lært!